Daily Archives: november 10, 2013

advarer mot økende paracetamol-bruk

Mens det ble tatt 30 doser per dag med paracetamol per 1000 innbygger i 2008 har dette tallet økt jevnt i hele perioden til 35,2 i fjor.

Dette går frem av Folkehelseinstituttets rapport over legemiddelbruk fra mars i år.

Dette går frem av Folkehelseinstituttets rapport over legemiddelbruk fra mars i år. Svenska Dagbladet.

Ifølge han er det avstanden mellom de anbefalte dosene og doser som i verste fall gir livsfarlige skader som gjør paracetamol spesiell.

– Normalt er det en stor sikkerhetsmargin mellom disse. Når det gjelder paracetamol er dette spennet veldig lite, sier Sharpe til Svenska Dagbladet.

Også flere andre fremtrendende eksperter advarer mot for høy paracetamolbruk i artikkelen.

Legemiddelverket advarer mot smertepillemiks.

– Det beste vi har

Mens de anbefalte dagsdosene i Sverige er fire gram anbefaler vi, ifølge fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, bare tre gram daglig i Norge.

– Ja det finnes flere bivirkninger av paracetamol. Problemet er at det også er en rekke til dels alvorlige bivirkninger med alternativene. Ibuprofen kan for eksempel gi magesår og mageblødninger. Derfor er paracetamol det vi anbefaler først. Men selvsagt advarer vi mot den tendensen at enkelte nærmest spiser dette som livsstil. Det er absolutt ikke bra, sier Madsen til VG.

Er du bekymret over at det blir tatt stadig mer paracetamol i Norge?

– Nei dette er på sett og vis en ønsket utvikling. Vi ønsker at folk skal bruke paracetamol fremfor de andre smertestillende produktene. Disse har enda flere bivirkninger og dette salget har gått tilsvarende ned, sier fagdirektøren i Legemiddelverket.

Madsen mener den svenske artikkelen overdriver de negative effektene av paracetamol og glemmer at folk har behov for et smertestillende produkt som virker.

– Vi må ha mer enn en våt klut å tilby pasienten når de har det vondt. Noen bruker nok for mye smertestillende, men de aller fleste har et fornuftig forhold til dette, sier Madsen til VG.

Kan skade fosteret

Paracetamol er også det mest brukte legemiddelet for kvinner under svangerskapet. Men bruker den ventende moren paracetamol i lengre perioder kan også dette være farlig for fosteret. Det tyder i alle fall fersk norsk forskning på.

Ifølge studiet fra Universitetet i Oslo og Nasjonalt Folkehelseinstitutt går det frem at om fosteret ble eksponert for paracetamol i mer enn 28 dager av svangerskapet, hadde det dårligere grovmotorikk, dårligere evne til kommunikasjon og mer adferdsproblemer sammenlignet med ueksponerte søsken.

Studiet ble gjort på nær 3000 søskenpar.

-Styrket mistanke

– Resultatene styrker mistanken om at langtidsbruk av paracetamol under svangerskapet kan ha en uheldig effekt på barnets utvikling, men at sporadisk bruk i korte perioder trolig ikke er skadelige for fosteret, sier artikkelens sisteforfatter, Hedvig Nordeng.

Nordeng er professor ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, og er også tilknyttet som forsker ved Divisjon for Psykisk helse, Nasjonalt folkehelseinstitutt.

– Funnene støtter rådene fra legemiddelmyndighetene: Førstevalg er paracetamol ved smerte, men man skal være restriktiv med all legemiddelbruk i svangerskapet, sier Nordeng.

Tar det alvorlig
– Dette tar vi veldig alvorlig. Vi har allerede sendt en forespørsel til forskerne bak studiet for å se om dette kan påvirke de rådene vi gir til de gravide om medisiner i dag, sier Madsen.

Paracetamol er i dag på ja-listen til Statens Legemiddelverks oversikt over hvilke smertestillende medisiner gravide kan bruke.

10 nov 2013