Daily Archives: november 25, 2013

derfor blir bakrusen verre med årene

Etter det søte julebordet kommer den sure bakrusen, og jammen blir den ikke verre og verre hvert eneste år.

Den britiske avisen Daily Mail skriver at eldre mennesker opplever bakrusen som lenger og mer intens enn yngre mennesker. Grunnen til det er enkel:

Når du blir eldre blir også noe av muskulaturen din erstattet med fett. I motsetning til fett er muskler er alkohol-drivende og gjør at du tåler mer. Dermed vil en reduksjon av muskelmassen føre til at alkoholen blir mer konsentrert i kroppen din, skriver avisen.

Forsterkes med alderen

– Alle effektene som kommer med alkohol forsterkes med alderen, sier professor i psykiatri, David Oslin, ved University of Pennsylvania.

Overlege Vigdis Vindenes ved Folkehelseinstituttets divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning sier at endringene som skjer med kroppen når man blir eldre også påvirker hvordan man reagerer på alkoholen.

– Jo mer muskler man har, jo større volum kan man fordele alkoholen på. Når man blir eldre vil ofte muskelmengden bli mindre, slik at alkoholen får mindre volum å fordele seg i, og dette medfører at man får høyere promille, sier hun.

LES OGSÅ:Fyllesyken blir verre med røyk

Muskelmassen varierer fra person til person, men vil normalt sett reduseres jo eldre man blir.

Oppstår abstinenser

Grunnen til at du blir fyllesyk, forteller Vindenes, er at hjernen må venne seg av med gårsdagens alkohol. Mens hodet og kroppen er i tilvenningsfasen etter at alkoholen er ute av kroppen, oppstår det abstinenser som gjør at du føler deg uvel.

Det dannes også stoffer i kroppen etter inntak av alkohol, som bidrar til at man blir fyllesyk. Mangel på søvn og væske kan også bidra til ubehaget.

– Jo høyere promille du har hatt, og jo lengre tid man har hatt promille, dess verre kan bakrusen bli og dess lenger kan den vare, sier hun.

Finnes ingen vidunderkur

Hun har følgende råd til deg som ønsker å unngå bakrusen dagen derpå:

– Drikk med fornuft! Ikke drikk for mye, vent litt mellom hver alkoholenhet, spis nok og drikk vann ved siden av slik at du unngår å bli dehydrert, sier Vindenes.

– Har du noen tips til hva man kan gjøre når skaden først har skjedd?

– Nei, vi har dessverre ingen vidunderkur mot bakrus. Det er rett og slett bare å ta tiden til hjelp og drikke godt med vann, spise litt og hvile. Til slutt går det over av seg selv, sier hun.

25 nov 2013

smør er ikke mer skadelig enn planteoljer

Skjær ned på forbruket av mettet fett og spis i stedet planteoljer og myk margarin, er rådet fra både danske og norske myndigheter.

Men det kan være direkte livsfarlig, skriver danske ernæringsforskere på Københavns Universitets hjemmeside.

– Samlet sett peker den nyeste forskningen på at det å skifte mettet fett med flerumettet fett av n-6-typen kan øke forekomsten av hjerte/kar-sykdommer. Det er også mulig at det kan føre til brystkreft, heter det i artikkelen Alt fedtstoff er ikke lige fedt.

Solsikkeolje, vindruekjerneolje og maisolje er noen av de fettstoffene som inneholder mye omega-6. De fås i flytende form, men tilsettes også noen plantemargariner og smørblandinger.

Mettet fett kan være sunt

Forskerne mener at noen typer mettet fett kan være sunt. Befolkningsstudier viser at «et høyt inntak av meieriprodukter er forbundet med en nedsatt risiko for hjerte/kar-sykdom og type 2-diabetes».

Artikkelens forfattere, Arne Astrup, Steen Stender og Jørn Dyerberg fra KUs Institut for Idræt og Ernæring, baserer konklusjonene på en rekke forskningsresultater som er offentliggjort i det siste tiåret, blant annet en omfattende australsk undersøkelse som tidligere i år ble publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet British Medical Journal.

Der analyserte forskerne data fra et omfattende kontrollert forsøk som ble utført fra 1966 til 1973. I forsøket deltok 458 menn mellom 30 og 59 år, som alle hadde åreforkalking. En gruppe ble bedt om å skifte ut sitt daglige forbruk av mettet fett fra smør med tisleolje og margarin med et høyt innhold av omega-6.

Etter syv år var dødeligheten og forekomsten av hjerte/kar-sykdommer langt høyere i denne gruppen.

Bør fraråde omega-6

Ifølge overlege Steen Stender bør den nye kunnskapen føre til at kostholdsråd blir justert. De bør gjøre det klart at man ikke bør skifte ut mettet fett med planteoljer som har et høyt innhold av omega-6.

– Rådene har bidratt å redusere dødeligheten av hjerte/kar-sykdommer de siste 20 årene. De siste ti årene har det vært nesten en halvering. Hvis man oppdaterer rådene, kan denne utviklingen kanskje fortsette, sier Stender, som har vært med på å skrive artikkelen til KUs hjemmeside.

Medforfatteren hans, professor Arne Astrup, som har sittet i den arbeidsgruppen som har samlet evidensgrunnlaget for de nye kostholdsrådene.

– Det kan ikke skade å påpeke at man bør velge raps- og olivenolje snarere enn de rene omega-6-oljene, skriver Astrup, som er instituttleder på KUs Institut for Idræt og Ernæring, i en e-post.

Bygger på et solid grunnlag

Matvareinstituttets avdeling for Ernæring på Danmark Tekniske Universitet (DTU) har stått i spissen for å samle den vitenskapelige dokumentasjonen som ligger til grunn for kostholdsrådene.

Ifølge avdelingssjef Gitte Gross kan det være gode grunner til at den nyeste kunnskapen om fett ikke tatt med. Undersøkelsene var kanskje ikke publisert, eller så var de ikke av tilstrekkelig kvalitet, forklarer hun.

– All relevant forskning er vurdert, sier Gross.

Spiser for mye mettet fett

– Vi vet at folk spiser for mye mettet fett. For å få en bedre fettsammensetning bør man derfor velge myke plantefettstoffer. Kostrådene bør være så enkle som mulig for at folk skal kunne forstå dem og bruke dem i hverdagen, sier Gross

Hun ergrer seg over de motstridende budskapene om kosthold og helse som hele tiden kommer i mediene.

– Det forvirrer folk når ernæringseksperter står fram i pressen med budskap som går mot de offisielle rådene. Da tror folk at rådene ikke er gode, sier hun.

– Enkelte undersøkelser, som den australske, er svært interessante, men det er ikke nok til at man endrer en anbefaling. Det vil alltid skje på et samlet vitenskapelig grunnlag. Rådene svinger ikke avhengig av hvilken debatt som er oppe i mediene, sier hun, og påpåker at undersøkelsen er gjennomført blant menn med åreforkalking og derfor ikke kan overføres direkte til en frisk gjennomsnittsbefolkning.

Referanser:

BMJ 2013; Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: Evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis, doi.org/10.1136

Evidensgrundlag for danske råd om kost og fysisk aktivitet

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

25 nov 2013

to tusen år med chili på menyen

 

Spor av chili er funnet i krukker hentet fra graver og ofringer fra gammel meksikansk sivilisasjon.

Avansert teknologi gjør det nå mulig å finne spor av kjemiske forbindelser på innsida av gamle keramiske kar. Dermed lærer arkeologene mer om hva fortidas mennesker spiste og drakk og hva de brukte i rituelle sammenhenger.

En ny studie utført av forskere fra USA og Mexico viser spor av chili i fem keramiske krukker funnet under utgravinger på det arkeologiske funnstedet Chiapa de Corzo.

Funnstedet ligger i delstaten Chiapas i Mexicos sørvestlige hjørne.

Historisk by

Chiapa de Corzo var en by som var bebodd i en lang periode på flere århundrer før og etter vår tidsregning.

Krukkene som nå er undersøkt er datert til perioden mellom år 400 f. Kr. og år 300 e. Kr.

Dette er omtrent samtidig med Romerriket i Europa.

Byen ble skapt av folk som snakket mixe-zoqueanske språk. Dette er en språkfamilie som rommer språk som fortsatt er i bruk av noen folkegrupper i dagens Mexico.

Chiapa de Corzo regnes ikke som en del av den mer kjente mayasivilisasjonen, men folkene delte en del felles kulturelt gods med mayaene. I likhet med i mayaens byer ble det også i Chiapa de Corzo bygd pyramideaktige templer.

Gamle tradisjoner

Chili hadde antagelig lenge vært brukt av menneskene i Mellom- og Sør-Amerika. I Sør-Amerika er det i Ecuador funnet spor av oppmalt chili på 6000 år gamle redskaper.

Om chili ble brukt som finmalt krydder, eller som en slags pasta eller blandet i sauser, vet man ikke. Det kan også være at chili ble brukt som magisk middel, som medisin eller til og med som konserveringsmiddel.

I den nye studien er det funnet chili inne i en type leirkar med tut som man antar har vært brukt til flytende væsker.

Det er ny oppdagelse, som kan bety at chili for to tusen år siden ble blandet ut i en slags smakssterk drikke eller smakstilsetning som ble oppbevart i disse leirkarene.

Fant ikke

Det var ikke synlige matrester i de vakre leirkarene, som har ulike farger. Egentlig var forskerne på jakt etter kjemiske spor av sjokolade eller kakao, som man vet har spilt en viktig rolle i seremonier i ulike sivilisasjoner i Mellom-Amerika.

Forskerne fant ikke spor av kakao i noe av keramikken som ble undersøkt.

Derimot påviste de altså chili, takket være stoffet capsaicin og andre kjemiske stoffer som avslører at beholderne hadde vært brukt til å oppbevare chili i fast eller flytende form.

Spor av chili ble funnet i fem kar av totalt 13 som ble undersøkt.

Gravlagt med jadeplugger

Et av dem var hentet fra graven til en voksen mann. Dette karet er merket med nummer to på bildet. I samme grav var det flere andre keramiske kar, som kanskje også har inneholdt mat eller drikke.

Mannen hadde også fått med seg øreplugger av jade.

Øreplugger ble brukt i flere mellomamerikanske sivilisasjoner. I graven var dessuten et halsbånd med et skjell som smykke.

 

Det er klart at dette var en mektig person, og hva som fulgte herskerne i Chiapa de Corzo i graven, var neppe tilfeldig.

Chili kan ha spilt en rolle i gravritualet. Eller det kan være utvalgte deler av gravferdsmåltidet som er lagt med den døde og bevart for ettertida.

– Var viktig

Det er ett kar med chilispor også i hver av de to andre gravene som er med i utvalget. Kanskje ble chili ansett som så unnværlig at det måtte være med over i de dødes verden.

– Vi vet ikke akkurat hva folkene i Chiapa de Corzo gjorde med den, men det er klart at bruken av den er viktig, skriver de i sin studie, som er publisert i tidsskriftet PloS One.

Forskerne kan ikke si om chili kun ble gitt til gudene og herskerne under fest og høytidelige ritualer, eller om den også ble brukt til hverdags.

På samme måte som mais, squash og bønner var også chili opprinnelig en vill plante. Det finnes ulike typer ville planter i slekten Capsicum.

Noen av dem ble dyrket og gradvis omgjort til jordbruksplanter.

Det var den dyrkede versjonen av chili som spanjolene tok med seg tilbake til Europa på 1500-tallet. Deretter spredde den seg over store deler av verden.

Referanse:

Terry G. Powis et. al.: ”Prehispanic Use of Chili Peppers in Chiapas, Mexico,” PLoS One,13. November 2013.

25 nov 2013