Daily Archives: desember 13, 2013

sprekere av zumba og fotball med jobben

Det viser en studie utført blant ansatte ved Nordlandssykehuset.

Svært få av deltakerne hadde tidligere erfaring med zumba eller med fotball som treningsform eller fritidssyssel.

– At det er bra å trene kommer neppe som noen overraskelse på mange, men selve treningseffekten av disse, mer lekebetonte, aktivitetene er kanskje overraskende, sier Svein Barene ved Universitetet i Nordland.

Høyt sykefravær

Ansatte innenfor helsesektoren er dokumentert å ha økt forekomst av muskel- og skjelettplager, samt høyere sykefravær enn andre yrkesgrupper. Dette kan blant annet skyldes høye fysiske arbeidskrav.

Dessuten er det vist at en betydelig andel av ansatte innenfor helsesektoren har dårlig kondisjon, og er overvektige.

Barene mener det derfor er nyttig å undersøke om populære treningsformer som zumba og fotball organisert gjennom arbeidsplassen kan være effektive i forhold til å forbedre kondisjon og helse blant kvinnelige helsearbeidere. 

I overkant av 120 personer, alle ansatt ved Nordlandssykehuset, var i utgangspunktet med på studien.

Disse ble delt inn i tre grupper, en kontrollgruppe, og to som skulle trene to til tre ganger per uke i én time, henholdsvis med zumba og fotball. Denne treningen pågikk i 12 uker, med stadige målinger underveis.

Forbedret kondisjon

Det hadde ingen betydning at de kvinnelige sykehusansatte aldri tidligere hadde spilt fotball.

Pulsen var høy, med en gjennomsnittspuls på 148 slag per minutt, og med 17 prosent av tiden med puls over 90 prosent av individuell maksimalpuls, noe som gjør fotball til en intens og effektiv hjertekretsløpstrening.

Tolv ukers arbeidsplass-fotball resulterte i en forbedring av kondisjonen med fem prosent, en fettmassereduksjon på én kilo, en stigning i plasma osteocalcin, en markør for beincellevekst, på 21 prosent, og en samlet stigning i beinmasse på 35 gram.

Deltakerne som hadde danset zumba fikk også positive effekter etter 12 ukers trening i form av fem prosent forbedring av kondisjon, en 0,6 kg reduksjon i fettmasse, samt ti prosent økning i plasma osteocalcin.

Sammenlignet med fotballtrening var pulsen litt lavere under zumba-trening, med 136 slag per minutt i gjennomsnitt, og åtte prosent av tiden var pulsen over 90 prosent av maksimalpulsen.

Fordel for flere

I studien gikk deltakerne direkte fra jobb til trening, og gruppene var satt sammen slik at det var folk som jobbet sammen som også trente sammen.

– Og det har mange fortsatt med, forteller Barene.

De fleste som gjennomførte hele treningsperioden opplevde etter hvert treningen som lystbetont, som en fin avveksling, og som et sosialt treffsted.

– Det åpnet for at nære kolleger fikk andre ting å snakke om enn arbeidsrelaterte tema, også utenfor arbeidstiden. Dette ble betraktet som fordelaktig både for arbeidstakerne og for arbeidsgiverne, sier Barene.

Referanse:

Barene m.fl: Do soccer and Zumba exercise improve fitness and indicators of health among female hospital employees? A 12-week RCT, Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 2013 Oct 24, doi: 10.1111/sms.12138.

Studien ble gjort i samarbeid mellom Institutt for idrett ved Universitet i Nordland, Nordlandssykehuset, Institut for Idræt og Ernæring (NEXS) ved Københavns Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Danmark, Bodø kommune og Stamina Fitness Bodø.

13 des 2013

gjør som jeg gjør – ikke som jeg sier!

Klarer du ikke å slutte å røyke? Er du en uhelbredelig latsabb? Klarer du ikke å stå opp om morran? Er du usikker blant fremmede? Spiser du for mye?

Verden er full av bøker og terapier som prediker at hvis du ønsker å forandre deg, må du endre måten du tenker på:

– Tenk deg frisk! Tenk deg glad! Visualiser dine drømmer – og du vil bli rik!

Tull! sier psykologiprofessor Richard Wiseman. – Vil du endre livet ditt, er det handling, og ikke tanker som teller. Talk is cheap!

Vi kjenner Wiseman som en morsom, skeptisk og rasjonell skrue – psykologen bak bøker som 59 seconds, Quirkology og Paranormality – festlige, lettleste og lærerike! 

Den nye boka: Rip it up – The radically new approach to changing your life, følger i samme tradisjon. 

Bli glad av å smile

Her tar Wiseman et oppgjør med all verdens selvhjelplitteratur – og trekker i den anledning fram den viktorianske filosofen William James, hvis radikale lære lenge har hatt en solid posisjon innen profesjonen, men som knapt er kjent utenfor psykologiforskernes rekker.

James sa, berømmelig: If you want quality – act as if you already have it.»

Og tenker vi etter, så vet vi jo at James hadde rett.

Trekk munnvikene til siden og opp – og straks føler du deg gladere! Dra munnvikene nedover – og merk hvordan stemningen skifter.

Knytt nevene, og kjenn hvordan viljestyrken fyller deg. Gå rakrygget og med sikre skritt – og føl deg som en vinner. Kle deg stilig – og du føler deg enda mer som en vinner…

Kroppen bestemmer over sjelen

Det finnes en merkelig sammenheng mellom kropp og sjel, som vi kanskje ikke alltid er like oppmerksomme på.

Det er ikke sjelen som bestemmer hvordan kroppen skal føle seg – det er kroppen som bestemmer hvordan sjelen skal ha det.

Vi merker det jo egentlig hele tiden – hvor mye bedre vi føler oss, mentalt, etter en dusj. Hvor mye mer selvsikre vi føler oss, hvis vi stiller oss bredbeinte og med armene i kors over brystkassa.

Dette er trivielt, men kan vi bruke dette «As if»-prinsippet til noe mer? Kan vi forbedre livene våre ved å følge det?

Det er dette Wiseman undersøker over 371 sider i Rip it up. Selve tittelen peker på en av hans hypoteser: Vil du endre livsstil – gjør noe du vanligvis ikke gjør! Bryt én vane hver dag.

Med jevne mellomrom utfordrer han leseren – og en av de første utfordringene er: Riv ut en side av boka – krøll den sammen og kast den likegyldig ut på gulvet.

En uhyrlig tanke for flere enn undertegnede, vil jeg tro – men ok, vi var med på leken.

Og, ja – det føltes godt.

Bli forelsket

Jeg er likevel ikke hundre prosent sikker på om Wiseman og James har rett alltid, i alle situasjoner – men det er et poeng i denne boka. Du blir skapt og formet av måten du handler på – så hvis du vil endre noe ved deg selv (røyking, eting, drikking, latskap) – må du ta det første, fysiske skritt selv.

Opptre som om du hater røyk – skyv askebegeret fra deg. Du vil snart merke at lysten reduseres.

I kjent stil, fyller Wiseman boka si med morsomme og overraskende eksempler. Hvordan bli glad? Smil!

Hvordan bli forelsket – eller få noen til å bli forelsket i deg? Opptre som om du er forelsket. Se henne inn i øynene, berør henne. Labforsøk har vist at par som tidligere ikke kjenner hverandre, begynner å føle seg forelsket etter bare noen minutters rollespill.

Og: Dropp soft music og halvmørke barer: Legg heller daten til en vinglete hengebro eller en berg- og dalbane. Hun vil forveksle adrenalinkicket med begynnende forelskelse – og tror hun at hun liker deg, vil det bare eskalere.

Mindre humør uten mimikk

På samme måte – gjennom å opptre «som om», kan du forbedre din mentale helse, skriver Wiseman. Går du rundt med rynker og grimaser – vil dette få deg til å bli trist.

Det er vel derfor forskere har registrert mindre depresjon (og mindre glede …) hos botox-brukere. De har mindre mimikk, og humøret svinger tilsvarende mindre.

Det samme med aggresjon – laboratorieforsøk viser at det ikke er noen hjelp i å rase fra seg. Ikke gå løs på veggene med stekepanna – det gjør deg bare sintere. Fordi du opptrer som om du er sint.

Fotballkamper fungerer heller ikke som ventiler for folks frustrasjon. Når Rangers spiller mot Celtic en lørdag, tredobles gatevolden i Glasgow – mens husbråket dobles.

Og slik fortsetter det. Hvordan få nære venner? Hvordan unngå depresjon? Hvordan overbevise folk? For ikke å snakke om: Hvordan skape en ny personlighet?

Hva foregår?

Vi blir til slutt sittende igjen med et spørsmål: Hva er det egentlig som foregår? 

Vi har alltid tenkt at vi er triste fordi vi har opplevd noe trist. Wiseman snur på det – vi er triste fordi vi oppfører oss som om vi er triste.

Jeg kan godt forestille meg hendelser som ville gjøre meg trist, uansett hvordan jeg oppfører meg – men jeg merker også hvordan jeg kan endre oppførsel og livsanskuelse, bare gjennom enkle grep. Hva i all verden er dette?

På slutten av boka antyder forfatteren en mulig hypotese, basert på erfaringer med hypnose – samt forsøk som er gjort med pasienter som har fått brutt forbindelsen mellom venstre og høyre hjernehalvdel.

Sjefen og kikkeren

Det virker som om det sitter to personer oppe i hjernen din, skriver han. En sjef og en observatør.

Sjefen handler, observatøren ser handlingen, og justerer sinnet etter det han ser.

Du hypnotiserer en person:

– Når du våkner, sier du, skal du reise deg og åpne vinduet, sier du.

Pasienten våkner, reiser seg og åpner vinduet.

– Hvorfor gjorde du det? spør du.

– Det var dårlig luft her inne, svarer pasienten.

Observatøren ser hva kroppen gjør – og tolker det, sier Richard Wiseman:

– Han ser at du åpner vinduet, og tenker – ok, da var vel luften dårlig, da?

13 des 2013

kan ha kommet til bunns i høydesyken

Langs stiene på vei opp mot høye fjelltopper som Mount Everest og Kilimanjaro vil du ofte finne skilt som advarer mot å fortsette stigningen dersom du har symptomer på høydesyke.

Høydesyke kommer av at kroppen ikke får tid til å venne seg til den tynnere lufta ved store høyder, og rammer mennesker forskjellig. Noen blir alvorlig syke, mens andre ikke får noen symptomer.

Behandling og forebygging av høydesyke har vært vanskelig, fordi man ikke forstår hva det er i kroppen som forårsaker høydesyke, og fordi det ikke finnes noen måte å vite hvem som er spesielt utsatt.

En ny metode utviklet av forskere i Italia og Frankrike kan endre på dette. Ifølge forskerne kan den nye metoden bidra til å forebygge og forhindre dødsfall som følge av høydesyke.

Slik er høydesyke

Høydesyke forekommer oftest ved høyder på over 2400 meter. Etter hvert som det blir tynnere luft, strever kroppen for å ta opp oksygen. Ved rask stigning får ikke kroppen tid til å venne seg til den lavere oksygenmengden.

Det vanligste symptomet er hodepine. Hvis du i tillegg får kvalme eller oppkast, svimmelhet, utmattelse eller neseblod, kan det tyde på høydesyke.

Opplever du dette, bør du sette deg ned og hvile, samt drikke noe, for å gi kroppen en sjanse til å hente seg inn igjen.

Dersom symptomene blir verre, og du får feber, pusteproblemer, ustødig gange eller gradvis tap av bevissthet, har du symptomer på alvorlig høydesyke.

De farligste formene for høydesyke fører til væske i lungene eller oppsvulmet hjerne. Dette er livstruende tilstander som krever øyeblikkelig behandling.

Den beste behandlingen er å fortest mulig komme seg til en lavere høyde. Ved mildere tilfeller kan medbrakt oksygen hjelpe kroppen med å venne seg til høyden.

Vet ikke hva som skjer i kroppen

Hittil har forskerne ikke forstått hvorfor kroppen reagerer som den gjør ved store høyder, eller hvorfor høydesyke ikke rammer alle.

Forskerne bak den nye studien jobbet ut i fra en hypotese om at symptomene oppstår når hjertet ikke klarer å forholde seg til oksygenmangelen.

Forskerne målte hjertefunksjonen til 34 friske frivillige ved normal høyde. Deretter ble de fraktet opp til 3842 meter over havet.

Etter 24 timer i denne høyden hadde 13 av de 34 utviklet moderate eller alvorlige symptomer på høydesyke. Men allerede etter fire timer kunne forskerne måle en tydelig endring i hjertefunksjonen på de syke.

– Våre forsøk er ikke nok til å kunne forutse hvem som vil eller ikke vil få høydesyke. Men med videre forskning i laboratorium vil det bli mulig å utvikle en metode for å identifisere hvem som er spesielt sårbare, sa Rosa Maria Bruno, en av forskerne bak studien.

Enkel test

Testen bruker enkle og billige instrumenter: et lite apparat til å sette på fingeren for å måle oksygenmetningen i blodet, og en liten bærbar ultralydmaskin.

– Testen kan gjøres raskt og enkelt. Men den krever at du befinner deg ved store høyder i fire timer, sier Bruno.

Forskerne håper de vil kunne gjøre testen enda enklere og mulig å gjennomføre uten å måtte klatre til store høyder først.

13 des 2013