Daily Archives: desember 14, 2013

ny studie: kaffe beskytter mot leversykdom

Det fastslår en ny, norsk studie utført ved Universitetet i Oslo.

Rapporten skal publiseres i det anerkjente tidsskriftet Clinical Gastroenterology and Hepatology i neste uke.

Totalt 485 personer deltok i observasjonsstudien. Av disse var 240 pasienter diagnostisert med leversykdommen Primær Skleroserende Cholangitt, såkalt PSC.

– PSC er en betennelsestilstand i gallegangene, og den vanligste årsaken til levertransplantasjon i Norden. Sykdomsårsakene er foreløpig ukjent, og det arbeider vi med å avdekke. Dette var utgangspunktet for kaffestudien, sier Johannes Roksund Hov, leder for studien og postdoktor ved Norsk senter for PSC ved Oslo Universitetssykehus og UiO.

Påvirker leveren

Deltakerne fikk tilsendt spørreskjema, hvor de blant annet fikk spørsmål om inntak av kaffe, te, alkohol, kosthold og bruk av tobakksprodukter, samt infeksjoner i kroppen.

– Vi så at pasienter med PSC drikker mindre kaffe enn friske, og at de som drikker kaffe har lavere verdier i leverprøvene sammenlignet med dem som ikke gjør det. Stoffer i kaffen ser ut til å påvirke aktiviteten i leveren – som igjen kan se ut til å beskytte mot en rekke leversykdommer, forklarer Hov og ramser opp:

– PSC, skrumplever, leverkreft og kronisk leversykdom generelt.

Ukjente mekanismer

Forskeren mener kaffe sett i forhold til sykdom er blitt et yndet felt i forskningsbransjen, nettopp fordi det brune gullet ser ut til å ha en rekke beskyttende effekter.

– Selve mekanismene i kaffen er ukjente. Trolig spiller både koffein og antioksidanter inn for sykdomsbeskyttelse, tror Hov.

Det mener også Bertil B. Fredholm, professor ved Institutt for fysiologi og farmakologi på Karolinska Instituttet i Sverige.

– Koffein har flere beviste effekter, og hemmer blant annet adenosin, et stoff som er involvert i enkelte typer leversykdommer, sier Fredholm til VG.

Også ulike antioksidanter antas å ha effekt, ifølge professoren.

– Men det er foreløpig ikke bevist.

Har doseeffekt

Trolig er filterkaffe best, mens kokkaffe og kaffe som har blitt varmet opp lenge, er mindre bra, sier Fredholm og legger til at forskjellene antagelig er små.

Hov advarer mot store mengder av stoffet cafestol, som forsvinner dersom kaffen traktes gjennom filter.

– Cafestol kan ha uheldige effekter og bidra til stigning av dårlig kolesterol. Samtidig har forskning vist at stoffet kan hemme kreftcellevekst. Velger du filterkaffe, forsvinner cafestolen, utdyper Hov.

– Men hvor mye kaffe må til for å holde kroppen så frisk som mulig?

– Det er vanskelig å si, men flere andre studier har bevist doseeffekt av kaffe, altså er to kopper er bedre enn én.

– Ikke for helsen

Kaffe er ikke noe du drikker for helsens skyld, mener Marit Lynes, administrerende direktør i Norsk kaffeinformasjon, fellesorganisasjonen for alle som arbeider innen kaffevirksomhet i Norge.

– Men du behøver ikke å ha dårlig samvittighet for å drikke det. Har du et balansert kosthold, er det ingenting i veien for å ha et moderat kaffekonsum på 3-5 kopper per dag, sier hun.

Lynes avviser at «én størrelse passer for alle», og mener folk selv må finne den mengden kaffe som fungerer for dem.

– Vi har ulike gener som kan reagerer ulikt på stoffene i kaffen, som koffein og kafestol. Kroppen forbrenner eksempelvis koffein individuelt. Et par kopper holder for noen, mens andre mener de ikke merker noe om de drikker seks, sier Lynes.

14 des 2013