Daily Archives: desember 28, 2013

ufarlig å overspise – hvis du mosjonerer

Mens tidligere studier har vist at bare noen få dager med overspising og lite aktivitet kan ha varig negativ effekt på kroppen, kan funnene til britiske forskere dempe noe av den dårlige samvittigheten med julefråtsing skriver Dagens Medisin.

De har gjengitt en artikkel fra The Journal of Psyhcology der forskere fra Universitetet i Bath i Storbritannia har fått 26 friske voksne menn til å overspise i en uke. De måtte alle spise 50 prosent eller mer enn hva de vanligvis gjør daglig.

Halvparten av deltakerne skulle bare spise og holde seg inaktive.

Den andre gruppen skulle jogge 45 minutter daglig. Men for at det skulle bli reelt, måtte denne gruppen overspise med omtrent like mange kalorier ekstra som de forbrant under treningen.

Og selv om begge gruppene fikk økt fettlagring, det vil si la på seg, la løpegruppen på seg betydelig mindre, selv om de spiste mer enn de andre.

Men viktigere helsemessig: de som trente fikk ikke en usunn forverring av blodsukkerkontrollen. Det gjorde gruppen med sofasliterne. Denne gruppen fikk også en økt insulinresistens etter bare en uke.

Det gjorde ikke joggerne.

Studien bekrefter dermed også tidligere forsking som hevder det er sunnere å være feit og veltrent enn tynn og utrent.

Den største her er en studie i USA, «changes in CVD risk factor in the activity conseling trial», gjengitt i International Journal of general Medisin, som viser at du uavhengig av vektreduksjon får nedsatt sykdomsrisiko når du trener. Studien fulgte 874 personer i alderen 35-74 år.

– Hvis du står overfor en periode med overspising og inaktivitet denne julen, viser vår studie at en daglig treningsøkt vil motvirka mange av de negative endringene i måten kroppen håndterer sukker, selv om du fortsatt går opp i vekt, sier en av forskerne bak studien i Bath, James Betts, i en pressemelding.

Med andre ord, du kan spise omtrent så mye du vil, bare du kommer deg ut og svetter litt hver eneste dag.

28 des 2013

mange gravide bruker naturmedisiner

Nærmere 9500 kvinner i 23 land har deltatt i en internasjonal undersøkelse, ledet av forskere ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO).

Studien viste at 29 prosent av de gravide kvinnene hadde brukt ulike naturmedisiner.

Svært mange gjorde det på eget initiativ, uten samråd med helsepersonell.

I fire nordiske land hadde en stor andel av de gravide brukt naturmedisiner, fant forskerne i denne undersøkelsen: Island (35 prosent), Norge (17 prosent), Finland (9 prosent) og Sverige (4 prosent). 

134 ulike urter

Studien er gjort blant kvinner i Europa, Nord-Amerika og Australia.

Vanligst var det å bruke naturmidler i Russland (69 prosent), Øst-Europa (52 prosent) og Australia (44 prosent).

Forskerne fant at de gravide kvinnene til sammen hadde brukt 134 forskjellige urter.

Vanligst var ingefær (mot kvalme), tranebær (mot urinveisbesvær), valeriana (for søvn/beroligende) og bringebærblad (for en lettere fødsel).

– Vi ønsket både å finne svar på hvor utbredt det er med bruk av naturmidler i svangerskapet og om det er de samme urtene som blir brukt av gravide i forskjellige land, forteller farmasiprofessor Hedvig Nordeng ved UiO.

Dette er første gangen at forskere har gjort en så omfattende internasjonal undersøkelse av gravides bruk av naturmedisiner.

Hvorfor naturmidler?

– Naturmidler kan kanskje appellere til gravide, fordi mange ser på dette som et tryggere alternativ enn konvensjonelle legemidler. Men i realiteten vet vi svært lite om både effekt og sikkerhet av slike midler for mor og barn, advarer Nordeng.

– Det er viktig å vite hvilke naturmidler gravide bruker. Slik kan vi avdekke potensielt uheldig bruk.

– Det er også interessant å kartlegge hvem som anbefaler de gravide å bruke naturmidler. Er det helsepersonell, familie eller venner? Eller skjer det på kvinnenes eget initiativ?

I studien oppga hver fjerde naturmedisinbruker at en lege hadde anbefalt bruken. Men det vanligste var at kvinnen brukte naturmedisinen på eget initiativ.

Helsepersonell bør vite

Mange bruker trolig naturmedisinene uten å informere helsepersonell.

– Helsepersonell bør ha kunnskap om dette. De bør også være tilgjengelige for å diskutere bruk av naturmidler med den gravide kvinnen.

– Mer kunnskap om effekt og sikkerhet av slike midler i svangerskapet er også nødvendig. Slik kan uheldig bruk av naturmidler i svangerskapet unngås, sier Nordeng.

Studien ble gjennomført i 2011 og 2012 ved hjelp av et nettbasert spørreskjema. Nettskjemaet var tilgjengelig via lenker fra annonser på de vanligste internett-sidene for gravide og småbarnsmødre i deltagerlandene i Europa, Nord-Amerika, Australia og Russland.

Studien er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Nasjonalt folkehelseinstitutt og Hospital for Sick Children i Toronto, Canada.

Referanse:

Deborah A Kennedy, Angela Lupattelli, Gideon Koren, Hedvig Nordeng: ”Herbal medicine use in pregnancy: results of a multinational study”.
 

28 des 2013

bra å trene selv om du legger på deg

Ribbe, pepperkaker og juleøl kan legge seg på sideflesket. Men det er ingen grunn til å la være å trene i jula av den grunn.

Ny studie fra britiske University of Bath viser at trening kan motvirke negative effekter på kroppens forbrenning, selv om du samtidig spiser så mye at du legger på seg.

I undersøkelsen ble 26 menn i alderen 18 til 32 satt til å overspise i en periode på sju dager. Deltagerne var i utgangspunktet i god fysisk form.

Med og uten trening

Halvparten av gruppa ble satt på et program med redusert fysisk aktivitet. Disse gikk med skritteller og fikk gå maks 4000 skritt om dagen, samtidig som kaloriinntaket skulle øke med femti prosent.

Den andre halvparten skulle være fysisk aktive, og ble bedt om å trene 45 minutter på tredemølle hver dag.

Treningsgruppa fikk på individuell basis gitt en diett med enda flere kalorier enn gruppa som ikke trente. Dette skulle dekke det økte kaloribehovet som gikk med til treningsøktene.

Økte i vekt

Begge grupper gikk opp i vekt, noe som var hensikten med studien. Det var særlig magen som vokste, noe som ble vist ved å måle livvidden på deltakerne.

Gruppa med lite aktivitet gikk opp 2,7 kilo i gjennomsnitt på en uke, mens treningsgruppa ble 1,6 kilo tyngre i snitt.

Blodprøver og andre tester viste hvordan kroppene deres reagerte. Deltakerne som ikke trente, ble mindre følsomme for insulin. Det kan på sikt gi insulinresistens, som henger sammen med overvekt.

Deltakerne i treningsgruppa fikk ikke samme reaksjon på insulin, selv om også denne la på seg.

Trening forebygger

– Dette er en interessant studie, sier professor Arild Chr. Rustan ved Avdeling for farmasøytisk biovitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han sier at resultatene ikke er uventet. Forskerne vet at om vi spiser mye og legger på oss, kan det også få negative konsekvenser for forbrenningen av sukker og fett i kroppen.

I studien ble det påvist at cellene i kroppen reagerte dårligere på insulin etter bare sju dager med høyt kaloriinntak. I gruppa som trente daglig, oppsto imidlertid ikke denne negative effekten. Det ble også tatt prøver som påviste endringer i fettvevet.

– Studien viser at trening har en forebyggende effekt, sier Rustan.

Kan motvirke

Både diabetes type 2 og tilstanden kjent som metabolsk syndrom knyttes til at cellene i kroppen over tid reagerer dårligere på insulin. Derfor er forskere opptatt av å finne ut hva som kan motvirke utvikling av insulinresistens.

Trening kan ha en viktig effekt i seg selv, uansett om man skulle gå litt opp i vekt.

– De fleste spiser kanskje litt mer enn vanlig i jula. Dersom du samtidig greier å opprettholde fysisk aktivitet, vil det sannsynligvis ikke føre til skadevirkninger, sier Rustan.

Han understreker en uke fra eller til ikke betyr så mye. Om du  vil ha en god effekt av trening, er det noe må gjøre jevnlig og regelmessig. Det samme gjelder kostholdet.

Det er dagligkosten som betyr noe, og om du vil gå ned i vekt er det beste en kombinasjon av fysisk aktivitet og færre kalorier.

Den britiske studien er publisert i tidsskriftet The Journal of Physiology.


Referanse:

Jean-Philippe Walhin mfl.: “Exercise counteracts the effects of short-term overfeeding and reduced physical activity independent of energy imbalance in healthy young men,” The Journal of Physiology, 15. desember 2013 (online before print 28. oktober 2013).

28 des 2013