Daily Archives: mai 10, 2014

lager biff av pulver

Forestill deg at du skal ha en stor, mør biff, men i stedet for å kjøpe den hos slakteren, blander du den der hjemme i en bolle.

Det er fremtiden, ifølge den franske kjemikeren Hervé This, som er en av grunnleggerne av molekylær gastronomi. Nylig var han i Danmark for å fortelle om nymat-konseptet sitt Note by Note Cuisine.

Det går ut på at man kjemisk produserer forskjellige molekyler fra matvarer og bruker dem i matlagingen. Det kan for eksempel være elementet i en chili som gir den brennende følelsen i munnen.

– Det vil bli mye lettere å lage mat fordi du ikke trenger å lagre matvarer som råtner. I stedet vil du ha pulver og væsker som kan erstatte duft, farge, smak og så videre. Dermed kan vi unngå matavfall, sier This, som er kjemiker ved Institut National de la Recherche Argronomique på AgroParis Tech i Paris.

Når vi kjenner molekylene, kan vi lage mat

Molekylær gastronomi høres litt avansert ut, men det finnes allerede eksempler på de fleste kjøkkener. Mandeldråper, som for eksempel brukes i riskrem, er kjemisk produsert med bestemte molekyler som gir duft og smak av mandel.

– I dag vet vi hvilke molekyler som gir bestemte smaker, dufter, farger og konsistenser. Da kan man lage mat basert på den kunnskapen, sier Karl Anker Jørgensen, som er professor ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet.

– Vi kan lage en kjemisk produsert potet fordi vi kjenner de enkelte molekylene som skaper duften, smaken og konsistensen på en ny potet. Det er jo smart når vi i fremtiden vil oppleve en knapphet på ressurser.

Hervé This besøkte på mandag Aarhus Universitet, hvor han sammen med syv prominente kokker og syv kjemistudenter laget molekylær mat.

En kjemisk biff

Ifølge Hervé This er det ikke bare kokkene som kan bruke Note by Note cuisine. Han drømmer om å redusere den enorme mengden matavfall i verden

– I industrialiserte land kaster man 40 prosent av maten. Med molekylær gastronomi kan man kjøpe kjemiske komponenter til matlaging. Dermed vil ingenting gå til spille, sier This mens han står og pisker i en blanding av proteinpulver, vann, olje, glukose, salt- og syrepulver, rød farge, etanol og sopparoma.

Det skal bli en biff, med 60 prosent proteiner.

Proteinpulver hjelper fattige

Det kan kanskje høres ut som en dyr biff. Men Karl Anker Jørgensen forteller at komponentene kan produseres relativt billig. Han tror Note by note cuisine kan bidra til å løse fremtidens matproblemer.

– I områder med matmangel kan man produsere mat ut fra molekyler som er ernæringsmessig viktige. De kan altså billig og rent kjemisk lage mat som gjør at folk ikke sulter, sier han.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

10 mai 2014

eksploderer hodet idet du faller i søvn?

Hodet hviler deilig mot puta. Søvnen lister seg umerkelig inn bak øyelokkene, og du er i ferd med å bli borte, da det plutselig skjer:

Hjernen nærmest eksploderer i et infernalsk brak, som om noen dundrer igjen døra til rommet eller fyrer av en pistol på kloss hold. Du spretter opp med hjertet i halsen lurer på om det er krig.

Men på soverommet er alt rolig og normalt. Samboeren sover søtt ved siden av.

Hva skjer?

Om du med jevne mellomrom opplever slike skremmende heldelser, er du ikke alene, ifølge forsker Brian Sharpless fra Washington State University.

Han har undersøkt forskningslitteraturen og konkluderer med at det såkalte exploding head syndrom er en reell søvnlidelse. Den bør det forskes mer på, skriver Sharpless i en artikkel som skal publiseres i Sleep Medicine Reviews.

Ufarlig men skremmende

Lidelsen er ikke farlig, understreker forskeren i en pressemelding.

Men den kan være ganske skremmende. For ikke å si forstyrrende. Sharpless forteller om pasienter som kan våkne av slike fryktelige smell mange ganger hver natt.

Brakene opptrer når de er i ferd med å sovne eller våkne. Noen hører lyden i bare ett øre, mens andre oppfatter den med begge. Andre kan ha følelsen av at det øredøvende bråket befinner seg inni selve hodet. Enkelte rapporterer også om milde smerter.

Og opplever man slikt ofte nok, er det fare for at søvn og livskvalitet må lide.

Fortsatt mysterium

– Noen mennesker begynner å bli engstelige når de kommer inn på soverommet eller når de skal prøve å sovne. Trøtthet på dagen kan være et annet problem for folk, sier Sharpless.

Han mener lidelsen kanskje ikke er så uvanlig som man har trodd, og at det er på tide å studere den nærmere.

For selv om fenomenet ble beskrevet allerede på 1800-tallet, og er anerkjent i  International Classification of Sleep Disorders, er de karakteristiske ulydene i skolten fortsatt et mysterium.

Foreløpig kan forskerne bare gjette på hva de kan skyldes, sier Sharpless.

– Vårt beste forslag er at det skjer når kroppen ikke slår seg av for søvn på riktig måte. I stedet for å slå seg av, blir noen grupper nevroner faktisk aktivert og får oss til å oppfatte det plutselige bråket. 

Referanse:

A. B. Sharpless, Exploding head syndrome, Sleep Medicine Reviews, 2014.

10 mai 2014