Daily Archives: juni 24, 2014

lukten i butikken kan berolige kjøperne

Trange butikklokaler med reoler tett i tett som flyter over med varer, kan gjøre forbrukere så klaustrofobiske at de mister kjøpelysten.

Men også åpne lokaler med bare gulvflater og minimalt med varer, kan gi forbrukerne angst.

Løsningen i begge tilfeller kan være å spre duftende luft, viser ny forskning fra Concordia Universitet i Montreal, Canada. Men ikke hvilken som helst lukt. 

Omvendt lukt bekjemper uro

Butikkeiere bør ta utgangspunkt i sine egne lokaler, før de velger lukttype. 

I studien som nylig ble publisert i American Journal of Business, har forskere funnet ut at ulike lukter kan virke beroligende når de sendes ut i butikkmiljøet.

– Lukt er best til å bekjempe stress når den skaper en følelse av åpenhet i tettpakkede butikkmiljøer, eller hjemmekos i butikker med mye plass, sier professor i markedsføring Biancha Grohmann.

Forskerne inviterte forbrukere til et laboratorie som på omgang var tettpakket eller nesten tomt, for å teste hvordan lukt som sendes ut i butikkmiljøet påvirker folks stressnivå.

Fyringsved og havlukt

I tre forsøk ble luft med ulike lukter sendt ut i de konstruerte butikklokalene. En lukt av fyringsved, som skulle gi assosiasjoner til små rom. En lukt av hav, som minner om åpent landskap.

I det tredje tilfellet hadde luften ingen lukt i det hele tatt.

Hav i trange lokaler

I tettpakkede omgivelser fortalte forbrukerne at de følte seg minst stresset når de kjente lukt som ga assosiasjoner til åpent landskap. 

Butikkeiere som har trange butikklokaler, enten på grunn av begrenset plass eller stort varevolum, kan altså forhindre klaustrofobi hos sine kunder ved å sende ut havlukt.

Hjemmekos

I et nesten tomt lokale følte forbrukerne seg roligere når de ble utsatt for lukten av peisved.

Butikkeiere som kjører en minimalistisk trend med mye plass, bør altså vurdere å bruke en lukt som kan fremkalle en følelse av hjemmekos.

Feil lukt forsterker uro

Stressnivået var høyest i det nesten tomme lokalet, når testpersonene samtidig ble eksponert for lukten av sjølukt. 

– Studien viser at butikkeiere bør være bevisste på hvordan de kombinerer butikklokalene med en passende lukt, for å senke forbrukernes uro. Dermed kan de forbedre forbrukernes kjøpeopplevelse, sier Grohmann.

Duft av sjokolade og bakst

Manipulering av kundenes kjøpelyst er langt fra nytt. I 2011 skrev Time Magazine om at duften av sjokolade og nybakt focaccia i noen shoppingsentre i New York, er falsk.

Riktignok selger de sjokolade og nybakt italiensk brød i disse butikkene – men lukten blir i tillegg blåst ut gjennom luktmaskiner som er strategisk plassert i lokalene.  

Aromaene er designet for å gjøre forbrukerne mer sultne og dermed få oss til å kjøpe mer. Og salget steg sju prosent etter at butikkene i Brooklyn tok luktmaskinene i bruk. 

Neste gang du er i en butikk, bør du derfor prøve å la lommeboken styre kjøpet ditt, og ikke nesen.

Referanse:

Tina Poon mfl: Spatial density and ambient scent: effects on consumer anxietyAmerican Journal of Business 2014 10.1108/AJB-05-2013-0027. Sammendrag

24 jun 2014

satser på kostholdsapp for innvandrere

Språkproblemer og forskjellige matkulturer gjør det vanskelig for helsesøstre og jordmødre å nå frem til innvandrerkvinner med kostholdsråd. Det viser forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Innvandrerkvinner fra ikke-vestlige land har oftere overvekt og diabetes enn etnisk norske kvinner, og mye tyder på at migrasjon til et vestlig land kan føre til et mer usunt kosthold.

– Derfor har vi utviklet en ny app som vi har kalt SOMAH-appen. SOMAH er forkortelsen for samtaler om mat for helsestasjonen, forklarer forsker ved jordmorutdanningen på HiOA, Anne Marie Lilleengen.

Hun har vært prosjektleder for et prosjekt kalt Equity, hvor forskere fra Norge, Island, Danmark, Belgia og Portugal bidro med å finne fram til nye måter å kommunisere med utsatte grupper.

Høyt sukkerbruk

På nettbrettet vises bilder av matvarer med og uten nøkkelhullsmerking, ulike måltider og drikkevarer.

Jordmødre og helsesøstre kan bruke bildene når de veileder gravide innvandrerkvinner og -foreldre på helsestasjonen.

Ideen er at bildene skal gjøre det lettere å kartlegge og forklare hvilke kostråd de anbefaler.

SOMAH-appen.

(Foto: Benjamin A. Ward / HiOA)

– Vi har jobbet mye med fullkorn og sukker. Innvandrerkvinner bruker mye sukker, for eksempel i te, saft, juice og søte kaker. Matvanene til de gravide blir ført videre inn i familien, slik at familiemedlemmene også bruker mye sukker, påpeker Lilleengen.

Samarbeider med helsestasjoner

Stovner helsestasjon i Oslo, Fjell helsestasjon i Drammen og Asker helsestasjon er de første som har tatt i bruk kostholdsappen, og tilbakemeldingene er positive.

– Appen er til god hjelp når vi veileder innvandrerfamilier som ikke kan så godt norsk, og når vi ikke har med oss tolk, sier helsesøster Sylvi Kvalheim på Stovner helsestasjon.

– Da kan vi sitte sammen og peke, og finne ut mer om kostholdsvanene til familien.

Hennes inntrykk er at veiledningen fungerer bedre på denne måten enn for eksempel å sende med brosjyrer.

På Stovner vil de fortsette å bruke kostholdsappen både til veiledning og kartlegging.

Testes videre

SOMAH-appen er tilgjengelig for alle og kan lastes ned gratis på App Store.

– Denne appen kan også brukes av andre grupper i samfunnet som vil ha tips og ideer om anbefalte kostholdsråd, sier Lilleengen.

Bildene i appen skal også testes videre i et nytt forskningsprosjekt på helsestasjoner.

24 jun 2014