derfor blir bakrusen verre med årene

Etter det søte julebordet kommer den sure bakrusen, og jammen blir den ikke verre og verre hvert eneste år.

Den britiske avisen Daily Mail skriver at eldre mennesker opplever bakrusen som lenger og mer intens enn yngre mennesker. Grunnen til det er enkel:

Når du blir eldre blir også noe av muskulaturen din erstattet med fett. I motsetning til fett er muskler er alkohol-drivende og gjør at du tåler mer. Dermed vil en reduksjon av muskelmassen føre til at alkoholen blir mer konsentrert i kroppen din, skriver avisen.

Forsterkes med alderen

– Alle effektene som kommer med alkohol forsterkes med alderen, sier professor i psykiatri, David Oslin, ved University of Pennsylvania.

Overlege Vigdis Vindenes ved Folkehelseinstituttets divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning sier at endringene som skjer med kroppen når man blir eldre også påvirker hvordan man reagerer på alkoholen.

– Jo mer muskler man har, jo større volum kan man fordele alkoholen på. Når man blir eldre vil ofte muskelmengden bli mindre, slik at alkoholen får mindre volum å fordele seg i, og dette medfører at man får høyere promille, sier hun.

LES OGSÅ:Fyllesyken blir verre med røyk

Muskelmassen varierer fra person til person, men vil normalt sett reduseres jo eldre man blir.

Oppstår abstinenser

Grunnen til at du blir fyllesyk, forteller Vindenes, er at hjernen må venne seg av med gårsdagens alkohol. Mens hodet og kroppen er i tilvenningsfasen etter at alkoholen er ute av kroppen, oppstår det abstinenser som gjør at du føler deg uvel.

Det dannes også stoffer i kroppen etter inntak av alkohol, som bidrar til at man blir fyllesyk. Mangel på søvn og væske kan også bidra til ubehaget.

– Jo høyere promille du har hatt, og jo lengre tid man har hatt promille, dess verre kan bakrusen bli og dess lenger kan den vare, sier hun.

Finnes ingen vidunderkur

Hun har følgende råd til deg som ønsker å unngå bakrusen dagen derpå:

– Drikk med fornuft! Ikke drikk for mye, vent litt mellom hver alkoholenhet, spis nok og drikk vann ved siden av slik at du unngår å bli dehydrert, sier Vindenes.

– Har du noen tips til hva man kan gjøre når skaden først har skjedd?

– Nei, vi har dessverre ingen vidunderkur mot bakrus. Det er rett og slett bare å ta tiden til hjelp og drikke godt med vann, spise litt og hvile. Til slutt går det over av seg selv, sier hun.

Leave a Comment