overvekt gir økt kreftrisiko

Britiske forskere konkluderer med at overvekt har skyld i 12 000 krefttilfeller i året i Storbritannia, og flere kommer det til å bli dersom britene fortsetter å legge på seg.

– Dersom dagens utvikling fortsetter vil resultatet bli 3 500 flere krefttilfeller i året, konstaterer forskerne ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, som presenterer sine funn i siste utgave av legetidsskriftet The Lancet.

Høy BMI

Forskerne har tatt utgangspunkt i folks kroppsmasseindeks (BMI), som er forholdet mellom høyde og vekt.

BMI på 25 til 29,9 regnes som overvekt, mens BMI på over 30 regnes som ekstrem overvekt.

Ved å sammenholde BMI med pasientjournaler har forskerne fastslått hvor mye risikoen for kreft øker når man er overvektig.

Dersom BMI øker med 5, øker risikoen for livmorkreft med hele 62 prosent. Risikoen for kreft i galleblæren øker med 31 prosent, mens risikoen for kreft i nyre øker med 25 prosent.

Også risikoen for andre vanlige kreftformer øker, om enn noe mindre, viser undersøkelsen.

Enkle grep

Peter Campbell ved American Cancer Society mener at politikerne med enkle grep kan hindre at stadig flere blir overvektige.

Økt skattlegging av sukkerholdige drikker, og subsidiering av sunn mat og drikke, er noen av tiltakene som ville ha virket, mener han.

Tidligere i uka publiserte The Lancet en undersøkelse som viser at 40 prosent av amerikanske menn og 39 prosent av amerikanske kvinner kommer til å utvikle diabetes type 2.

Dette vil de i stor grad ha seg selv å takke for ettersom sykdommen først og fremst rammer overvektige og de som er lite fysisk aktive. (NTB)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>