Daily Archives: desember 15, 2013

her er julens allergibomber

En ny undersøkelse som Norstat har gjennomført på vegne av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og MEDA viser at stadig flere nordmenn plages med allergier i julen.

Juletre og julestjerner gir julestemning, men fører også til rennende nese og kløende øyne. 140.000 nordmenn opplever dessuten allergien som verst i julen.

– Mange hoster og er plaget av slapphet og rennende nese halve vinteren. De er ikke klar over at plagene like godt kan være allergi som forkjølelse, sier Grethe Amdal, sykepleier og seniorrådgiver i NAAF.

Kløe i øynene?

Typiske allergiske reaksjoner er såre øyne, eksem, tung pust og hoste, og kan lett å forveksles med forkjølelse. Er ikke symptomene gått over etter to uker, råder Amdal en tur til fastlegen for å sjekke om det rett og slett er allergi. Eller teste om allergitabletter har noen effekt.

– Virker tablettene bør du gå til fastlegen for å få en individuell behandling, mener Amdal.

Det er stort sett det man pynter med som kan gi allergiske plager. I tillegg til å tørke støv av julepynten og sjekke den for muggsopp, må man også være oppmerksom på hva man tar inn i boligen – som for eksempel planter.

Kryssallergi

Men det er ikke alltid så lett å finne kilden til allergien.

– Mange reagerer på en kombinasjon av ting, og er det flere ting kan disse plagene bli forsterket, sier hun.

Folkehelseinstituttets (FHI) frivillige matallergiregister viser at det er mye som tyder på at kryssreaksjoner øker:

– Hasselnøtt-allergi hos bjørkepollenallergikere er for eksempel veldig vanlig, sier Ellen Namork, seniorforsker ved FHI.

Mange melder også fra om allergiske reaksjoner på nøtter og peanøtter i juletiden.

Julehøytidens allergi-verstinger

Julestjerne-plante

Julestjernen inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer som kan gi allergiske reaksjoner som kløende øyne, hoste og tung pust.
– Mange tror at man kan knipe av det gule på julestjernen, men det hjelper ikke. Julestjernen inneholder vortemelk som siger ut gjennom bladene. Det er denne melken som inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Planten må rett og slett fjernes om man reagerer på den.

** Amdal foreslår en rekke alternativer til julestjernen: Roser som ikke dufter, duftfrie orkideer, ildtopp, julekaktus og alpefiol.

Juletre og bjørkeved

Muggsopp og gammelt pollen i juletreet kan utløse allergiske plager. Enkelte kan også reagere på bjørkeved som oppbevares inne.
– Juletreet utskiller også noen terpentinlignende gasser når det kommer inn i varmen. Enkelte juletrær kan også være kjemisk behandlet, sier Grethe Amdal, seniorrådgiver i Norges Astma – og Allergiforbund.

** Spyl juletreet forsiktig før det tas inn og sett det til tørk et sted der allergikere ikke ferdes. Hjelper ikke dette anbefaler Amdal plastjuletre.

** Oppbevar bjørkeveden ute siden den kan gi allergiske reaksjoner. Eventuelt kan man bruke furu eller or.

Røkelse og levende lys

Mange kan reagere på røkelse. Os fra levende lys kan også forårsake plager.

– Røkelse og duftlys kan skape irritasjon i luftveiene. Mange kan få hoste og noen blir også tett i brystet, sier Amdal

** Reagerer man på os fra levende lys kan man bytte det ut med batteridrevet kubbelys og telys.

Julemat og snack

Julebakst kan inneholde nøtter, melk, egg, muskat og kanel som kan forårsake plager.

– En del reagerer også på nøttestøv – noen kan få til dels kraftige reaksjoner.

Klementiner hører julen til, men enkelte opplever både tung pust, tett i nese, kløe i øynene og eksem når klementiner skrelles.

** Skaff allergivennlig julegodteri som sjokolade uten melk, egg og nøtter.

15 des 2013

tveegget kreftsverd

Bruk av acetylsalisylsyre i kreftforebygging kan redusere både forekomsten og dødeligheten av kreft.

Men fordelene er på bekostning av en klar økning i alvorlige blødninger. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Det har lenge vært diskutert om acetylsalisylsyre (ASA) kan brukes i forebygging av kreft.

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Kunnskapssenteret oppsummert forskning om bruk av acetylsalisylsyre som mulig primærforebygging av kreft hos personer som ikke har hatt kreft tidligere, og for de som ikke har økt kreftrisiko.

Alvorlige bivirkninger

Studiene som er inkludert i rapporten har primært undersøkt effekten av acetylsalisylsyre i forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Deretter har man analysert studiene på nytt med tanke på kreftforekomst og dødelighet.

– Tallene for kreftdødelighet og dødelighet uansett årsak, er bedre dokumentert i disse studiene enn tallene for forekomsten av kreft, sier forsker Tove Ringerike ved Kunnskapssenteret.

Den mulige positive effekten av acetylsalisylsyre kommer ikke uten alvorlige bivirkninger.

– Ettersom acetylsalisylsyre har en blodfortynnende effekt er det kanskje ikke overraskende at oppsummeringen av forskningen viser en klar økning i alvorlige blødninger assosiert med bruk av dette legemiddelet, sier Ringerike.

Hva er acetylsalisylsyre?

Acetylsalisylsyre har febernedsettende, smertestillende og betennelseshemmende egenskaper og hindrer dannelse av blodpropp. Legemiddelet finnes i ulike doser og ulike legemiddelformer.

Det er kjent under merkenavn som Aspirin, Albyl-E, Dispril, Globoid og Acetylsalisylsyre. Lave doser av acetylsalisylsyre blir brukt til forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Referanse:

Ringerike m.fl: Acetylsalicylic acid (ASA) in prevention of cancer, rapport fra Kunnskapssenteret 18–2013.

15 des 2013